2012. február 14., kedd

Eredeti guacamole recept Mexikóból

Sziasztok,

Ha Mexikó, akkor általában mariachi, drogkartellek, tequila és guacamole jut először az eszünkbe. Na meg esetleg Salma Hayek, vagy a híresen drámai és szenvedéllyel, intrikákkal teli szappanoperák. 
Én maradnék kezdésként ennél a nagyon egyszerű előételnél, amely igazán feldobja bármely vacsoramenü kínálatát.


Előzetesként a fő hozzávalóról, az avokádóról:
A guacamole (ejtsd: gvakamolé) a mexikóiak szerint a helyi Chiapas régió déli részéről származtatható. Neve két szó összetételéből jön ki és az ősi azték "nahuatl" nyelven tulajdonképpen avokádószószt jelent, tehát a gyümölcs spanyol nevéből jön mely az "aguacate" és a "mole" azaz őrölt szósz kifejezésből. A mole tulajdonképpen bármilyen szósz lehet (az ige "moler" ezt az örlő folyamatot jelenti ahol agy mozsárszerű dologban összeőrlik, keverik a szósz hozzávalóit), a híres csokis verziót például Mexikóban sült csirkével és rizzsel tálalják.

Az avokádó a guacamolehoz jó érett állapotban kell hogy belekerüljön. 
A mexikóiak igazi mesterek abban, hogy megállapítsák, egészen pontosan hány napos, milyen érettségi fokú az üzletben, vagy piacon fellelhető gyümölcs. A kicsit sötétebb "bőrű" és tapintásra, nyomásra enyhén puha avokádó lesz a mi emberünk. Ez egyébként -mármint a tapogatás-nyomogatás- ez esetben mindig kötelező, a zöldséges biztosan nem fog bennünket megpofozni, sőt :)
Magyarországon is kaphatunk avokádót, elég valószínű hogy spanyol árut amellyel semmi baj, de próbáljunk meg nagyobbakat keresni és ha mégis csak kemény darabokkal találkoznánk, tegyük ki őket a hűtő tetejére hogy maguktól megérjenek, a benti meleg hatására 2 nap alatt jók lesznek!

A hozzávalók 4 személyre (ha tortillacsipsszel tévézéshez szánjuk, készítsünk kicsit többet):
- 3-4 db nagyobb avokádó (spanyolul aguacate),
- 1 közepes vöröshagyma
- Friss korianderzöld
- "egzotikusabb" verzióba 1 közepes paradicsom
- Friss zöld csilipaprika (ez a hegyes, nagyon erős sötétzöldes színű chili legyen, annak hiányában hasonló jellegű paprikát is beleszelhatünk, icipici darabokra kell aprítani és úgy beletenni a szószba)
- 1-2 kis zöld lime, citrommal nem lesz az igazi

Elkészítési idő: kb. 10 perc, plusz a 15-20 perc pihentetés tálalás előtt a hűtőben.
Természetesen a guacamole frissen jó, tehát érdemes csak kevéssel a vendégek érkezése, vagy a vacsora kezdete előtt közvetlenül összeütni. 

Elkészítése nagyon egyszerű:
Az avokádót félbevágom, az egyik felében ottmarad a mag. Ezt úgy a legegyszerűbb kiszedni, ha a konyhakést belevágjuk egy hirtelen mozdulattal, tehát mint egy bárd beleállítjuk az élét, majd a kést elfordítva a magot elválasztjuk a gyümölcshústól úgy, mint ahogy a lottóhúzásnál a gömb két felét szedik szét :)) A magot tegyük bele a tálba, ugyanis ha nem tesszük a szósz közepibe', az bizony megbarnul, és az nem szép. Az avokádómag egy időre tartósítja a guacamolet!

Az avokádót bevagdosom hosszában és vizszintesen is, tehát késsel bebarázdálom és kisebb kockákat vágok bele, ezt követően a héját kifordítom, így a kockákat ki tudom zavarni a tálba. Persze akkor sincs semmi ha nem sikerül szépen, csak szerintem így a legkönnyebb és az anyósom így tanította meg nekem :)

Szóval ha az avokádókockácskák a tálban vannak, a pici kockákra vágott hagymát hozzáadjuk, ugyanígy az icipicire vágott korianderzöldet is amelyből izlés szerint teszünk bele. Nekünk magyaroknak talán kicsit fura az íze, aromája, hiszen inkább a petrezselyemhez szoktunk, de meg lehet szeretni!
A csilit icipicire vágjuk szintén, és aszerint rakunk bele a szószba belőle hogy mennyire szeretnénk ismerőseinken bosszút állni :) 
Belecsavarjuk 1-2 zöld lime levét, sózzuk, majd az egészet jól megkavargatjuk és picit hűtőbe tesszük.

Mexikó bizonyos régióiban tipikus ezen felül apróra vágott paradicsomot is beletenni, tehát az tévhit, hogy a paradicsommal gazdagitott avokádó nem eredeti, az is igenis ugyanolyan mexikói úgy is!

Vigyázat!! Hagyjunk benne egész darab avokádókat mármint kockácskákat, tehát a szósz ne legyen teljesen homogén, nem kell túlkavarni, túltörni! Akkor van jó állaga, ha a tortillacsipszen (ezeken a háromszög alakú kukoricasnackekan) megül a szósz és kis avokádódarabok kandikálnak ki innen-onnan.

A saját táljában tálaljuk, hozzá a már említett kukorica-tortillacsipszet ajánljuk.


Remélem kipróbáljátok, sok sikert hozzá :) ha kérdésetek van, itt, vagy akár formspring.me/makeupbydarla cimen írjátok meg, szívesen válaszolok!
Puszi Nektek,
Darla

7 megjegyzés:

  1. Szia Aniko, nem, mert az elkeszult guacamole taljaba tehat a szosz kozepebe mindig beleteszek egy avokado magot! Ezt itt lattam es mukodik, ez es a lime leve segit hogy ne barnuljon meg. Termeszetesen a guacamole frissen jo, tehat erdemes csak kevessel a vendegek erkezese, vagy a vacsora kezdete elott osszeutni. Nagyon hamar megvan, max 1O perc! Sok sikert! :)

    VálaszTörlés
  2. fura, hogy a magtól nem barnul meg, de mindenképp kipróbálom :) Korábban már készítettem, és sajna megbarnult :( Na de hátha most sikerrel járok :D

    VálaszTörlés
  3. Ezt tuti kipróbálom. Mindig szerettem volna valami hasonlót csinálni...

    VálaszTörlés
  4. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  5. A recept jó, finom. Jártam Mexikóban és az ízek ilyenek voltak, csak az avokádó volt ízesebb. De hát ott akkor szedik, amikor érett.

    VálaszTörlés