2012. május 27., vasárnap

A cyberbullyingról ...


Sziasztok,

Ma egy olyan témáról fogok írni röviden amivel már biztosan mindannyian találkozhattatok– már én magam is kerültem olyan helyzetbe vlogolástól függően vagy függetlenül a múltban vagy éppen a közelmúltban, amikor valamilyen úton-módon az internet által adott eszközökön keresztül érkezett kommentek sajnos személyesen igen negatívan érintettek.

Ez, és a hozzám érkező leveleitek nyomán döntöttem el hogy megtöröm a csendet és írok Nektek erről a gyakran elbagatelizált, szőnyeg alá sepert témáról.
Csak hogy definiáljuk mi is az ún. "cyberbullying" vagy internetes cikizés úgymond, álljon itt, mit mond a Formspring, hogyan értelmezi ennek a fogalmát:

'What is Cyberbullying? 
Cyberbullying is defined as “willful and repeated harm inflicted through the use of computers, cell phones, and other electronic devices.” Cyberbullying can take many forms. Sometimes, it could be as simple as someone sending your student abusive messages; for instance calling them names or sending insults. It could also entail sending out your student’s private personal information to others in order to publicly shame them. It could even include a coordinated campaign of harassment by multiple individuals.

If something written to or directed at your student is:

 • Making them uncomfortable
 • Making them feel embarrassed
 • Done with malicious intent
 • Done to your child by many people
 • A continuation of real world bullying
 • or doesn’t stop after attempts to block or ignore the user(s) in question,
It is harassment, and you and your students do not have to tolerate this behavior.'
(Forrás:https://formspringme.zendesk.com/entries/20927406-cyberbullying-and-impersonation-guide)

Hogy a lényeget lefordítsam Nektek, a Cyberbullying egy olyan viselkedési forma ahol a "bullying"-ot elkövető a tettét megfontoltan és egyszer vagy többször azt megismételve számítógépen, telefonon, (interneten). keresztül kárt okoz valaki másnak.

Ez a fajta viselkedés több formában is testhet ölthet. Néha "csak" arról van szó, hogy valaki zavaró üzenetet küld neked, és ezeken keresztül nyilvánosan inzultál (akár névvel, akár névtelenül). Egyes esetekben ezek a személyek meg is osztják az adataidat másokkal, így generálva közösségi ellentéteket, amely az elszenvedő számára azt jelenti hogy folyamatosan több ember által is megszégyeníthetővé válik, mindezt teljesen publikusan, mindenki szeme láttára. Elképzelhető, hogy ha a dolog elfajul, a bullying egy profin koordinált közösségi "eseménybe" megy át amelynek végső célja hogy az áldozatot megalázva, kisemmizve hagyja magára.

Kimondottan az írásos internetes médiában HA a következők egyike történt Veled, akkor igenis áldozata lettél a Cyberbullyingnak:

- Ha a komment/level stb miatt kifejezetten kellemetlenül, frusztráltnak érzed magad annak támadó mivolta miatt,
- Ha ez téged szégyenérzettel tölt el, legszívesebben elbújdosnál a világ elől, csak erre tudsz gondolni,
- Ha a kommentek csak a fikázásra mennek, egyértelműen rosszindulatúak,
- Ha az illető másokat is uszít ellened, provokál, magatartásával egyértelműen csak kötekedik,
- Még rosszabb ha többektől ugyanazt a negatív elbánást kapod és még szervezett is a dolog,
- Amennyiben a Cyberbullying a valós életben is hatással van rád, ott is folytatódik (pl támadnak, cikiznek az interneten át, aztán ugyanazon személyek pl. az iskolában vagy munkahelyen is folytatják ugyanazt a számodra negatív viselkedést,
- Amennyiben bármennyire is próbálkozol, a cybertámadások folytatódnak (pl. tiltod az illetőt, unfriendeled, írsz neki vagy próbálsz vele beszélni de nem jár eredménnyel és az a személy vagy személyek ezen lépéseid ellenére is folytatják a Rád nézve romboló viselkedésmódot)

FONTOS HOGY TUDD, HOGY NEM BENNED VAN A HIBA! AMENNYIBEN AZ INTERNETES BULLYING A VALÓ ÉLETBEN IS FOLYTATÓDNA BESZÉLJ A TANÁRAIDDAL, SZÜLEIDDEL, KÉRJ SEGITSÉGET!

Az Ügy igen jelentős ezekben az időkben amikor gyakorlatilag az internettel kelünk-fekszünk. Attól mert valaki az iskolában látszólag kisangyal, este még lehet belőle kisördög is, a saját szülei sokszor nem is tudnak róla hogy mit művel a gyerekük másokat komoly módon negatívan érintve.
A netes telefonok korában ezek a dolgok kontrollálhatatlanok.
Éppen ezért javaslom ha CB-nak vagy kiteve, NE VÁRJ arra hogy valaki azt majd helyetted jelenti vagy helyetted lépni fog.

A bullying mára igen elterjedt dolog, NE HAGYJUK HOGY NORMÁLISNAK TŰNJÖN!

Amennyiben ilyen dolgokon mész át, tudnod kell hogy ez NEM a normális. TE, és SENKI SEM ÉRDEMEL ILYEN BÁNÁSMÓDOT!
A mai nyugati kulturában sajnos annyira magasra került mindannyiunk ingerküszöbe hogy sokszor azt gondoljuk, hogy még mi tehetünk arról ha mások kihasználnak, megszégyenítenek bennünket.
Ezt szeretné elérni a Bullying-ot "végrehajtó" is!

A másik fél célja ugyanis, hogy:
- szimplán csak rosszul érezd magad
- szeretne fölénybe kerülni veled szemben (mindegy miért, van hogy oka sincs)
- szeretné érezni hogy győzedelmeskedett feletted (ez gyerekek közt különösen kegyetlen tud lenni)
- kizsákmányoljon, elvegye az "energiádat" és fizikailag pedig a kajádat, pénzedet, telefonodat stb.
- a végén még te szívod meg még jobban hiszen az eltűnt fizikai javak miatt a szüleid még téged szúrnak le, tehát a támadód személye ki sem derül, vagy nem hisznek neked,
- azt gondolja, hogy ha fizikailag nem bánt annak nyoma nincs, tehát következményei sincsenek annak ha Téged bánt lelkileg.

Tudnod kell, hogy a CB egy igen súlyos pszichológiai támadási forma.
A következményei egy életre szólóak lehetnek, és sajnos sok esetben (meg ne forduljon a fejetekben!!!!!!!) öngyilkossághoz vezetett már.

Ilyen eset volt Jamey esete aki azért vette el saját életét mert társai kiközösítették meleg mivolta miatt. Ő is készített videókat amelyben próbált segíteni olyan iskolásoknak, fiataloknak, akik hasonlóan őhozzá szerettek volna mindössze szépen nyugodtan élni.
Lady Gaga az eset után felszólalt az ügyben sőt, még Obama elnökkel is leült beszélni annak érdekében hogy lépések történjenek a fiatalság figyelmének felhívására!

"Levelemet" tehát ezzel a videóval zárom, most így utólag bevallom hogy megszenvedtem ezt a posztot.. néha át kell menni egy ilyen folyamaton ahhoz hogy bizonyos dolgokról írni tudjak (mint pl. a Nők elleni erőszakkal kapcsolatos bejegyzésemben).. de megteszem, mert ezekről a dolgokról szinte senki sem beszél, mikor itt történik, mindannyiunk szeme láttára.. Nekem is segített ez a poszt, ki tudtam magamból adni régi vagy új sérelmeket, következményeket, és ezzel lezárni őket.. :) Remélem Nektek is segítettem.

 

Ne feledjétek, ahogy Lady Gaga is mondta: "Bullying is for losers".. :) azoknak van akik máshol nem tudják kiélni hatalmi vágyaikat. Szánalmas kisebbségi komplexussal bíró emberkék..gyerekek, vagy felnőttek.. csak ignoráld őket, és kérj segítséget ha szükséges.


Azért ne ijedjetek meg.. nem mindenki rossz.. nem mindenki jó.. és ez így van jól..

Vigyázzunk egymásra!

Puszi Nektek,
Darlaui: ha szeretnétek ezzel kapcsolatban vagy bármilyen más vidámabb témával kapcsolatban írni nekem, azt az ismert fórumokon megtehetitek, nagyon szívesen beszélgetek Veletek mindig! :)

2 megjegyzés:

 1. Én a való életben voltam ilyennek kitéve, de volt hogy interneten keresztül is, meg is lett a hatása elég komolyan. Egy aprócska olyan jó is rosszul tud esni, vagy ha már felemeli a hangját az illető és olyan hanglejtésben szól pillanatok alatt kilendít, elég sokszor pedig sírás a vége. Nem tudok visszavágni, nem tudom nem észre venni és nyugodtan kezelni. Tudom erősnek kéne legyek, de túl sokáig és túl sokszor volt ilyen velem.

  VálaszTörlés
 2. Ez a szemet dolog ebben hogy aki muveli nem gondol bele mit okoz masoknak. Sokan irtok nekem hogy pl. a pattanasok miatt csufolnak benneteket. Ahogy a "borapolas tiniknek" szolo videomban elmondtam, az emberek 99%nak VAN, VOLT, vagy LESZ, ezert eleg valoszinu hogy aki egyik nap emiatt gyalaz, a masik nap maga is megkapja a maga patiadagjat. Nyugtasson a tudat hogy BALANSZ az igen is van, es nagyon ajanlom Neked Viccu hogy ha komolyan zavar akkor akar valts sulit ha megteheted, beszelj felnottel errol, ha nagyon kivagy miatta akkor szelsoseges esetben a hazidoki tud javasolni szakmai segitot is hogy ezen tullenduljel. Nem kell visszavagni! Tudom hogy nagyon tud fajni! Nekem sem ment, es nem megy konnyen mai napig megemeszteni az igazsagtalan szavakat. Amit lehet tenni az pl. beiratkozni egy jogatanfolyamra vagy elkezdeni futni pl nagyon kikapcsolja az agyat! Ha muveszi hajlamaid is vannak akkor jarj el karaoke klubba, festeni tanulni, ulj ki a Duna-partra, egyaltalan TOLTSD A SZABADIDODET A BARATAIDDAL, beszeld meg veluk mindent ami bant!! Egy haziallatka is sokat segithet a lelki sebek gyogyitasaban!! Barmi van kerek mindenkit hogy ne tartsa magaban irjon nekem, vagy beszeljen egy olyan felnottel akiben megbizik!! Koszonom hogy elolvastatok!!! Puszi es fel a fejjel!!!

  VálaszTörlés