2012. június 1., péntek

Stressz elleni tanulási -, és egyéb tippek vizsgaidőszakra

Sziasztok,

Remélem jól vagytok és bár tudom hogy sokan izgultok a ballagás vagy éppen vizsgák miatt, azért figyeljetek rá hogy legyen egy kis idő a szórakozásra, ki kell ereszteni azt a fáradt gőzt és nem szabad túlstresszelni a dolgokat!

Összegyűjtöttem Nektek néhány anti-stressz tippet erre a hajtós időszakra, hátha tudok picit segíteni! :)

1. A tanulnivaló mindig csak egyre többnek tűnik... Először hangosan többször olvasd fel magadnak, vagy másnak a tételt, húzogasd alá a lényeget. Eddig ugye megvan, ezt sokan így csináljuk. Ennek segítségével általában egy jó egyharmada megmarad majd úgy-ahogy a tételnek a fejünkben, ez már alapnak igen jó :) Csak optimistán!

2. Nem mondom hogy puskázz, de azt igen hogy KÉSZÍTS puskát :) Amit ajánlok, próbáld meg hogy minden tételből kiírsz max. 5 kulcsszót. Namármost. Ha megfelelő szavakat (dátumokat stb) írtál fel, legközelebb amikor már csak a kulcsszavak alapján próbálod felmondani magadnak HANGOSAN a tételt, biztosan bele fog ragadni a fejedbe egy következő magas százaléknyi emlék a tételről :)

3. Hagyd az egészet pihenni. Tehát ha az elsp két lépés megvolt, akkor legalább egy napig hagyd pihenni a tudást, és a következő napon vagy 2 nap múlva egyszer olvasd el, és utána mondd fel megint, maximum a kulcsszavakat használva

4. Ezután ha lehet megint pihentesd egyet a dolgot és a következő alkalommal már csak a kulcsszavakat használd vagy azokat sem. 

5. A legjobb kora hajnalban tanulni legalábbis az én, és sok ismerősöm tapasztalata alapján. Az éjszakai tanulás még ha hatékonynak tűnik is nem az, és a rengeteg kávétol meg kikészülsz.. persze lehet hogy Neked bejön, attól függetlenül úgy vettem észre hogy a reggeli villámtanulások a leges-legjobbak, soha nem buktam amikor kora hajnalban felkeltem és úgy tanultam, a hajnali csend és egy jó tea mellett, vagy a zötykölődő villamoson ami még nincs fullra tömve valahogy még kellemes is végigolvasgatni az anyagot.

6. Amire nem jut idő azt ne próbáld meg utolsó nap bemagolni.. baromira kész leszel mentálisan és csak agyonfrusztrálod magad. Ha a nagyrészét megtanultad, akkor a nagyszámok törvénye alapján bízz abban a tudásban amit elsajátítottál, és arra koncentrálj hogy azt jól tudd.

 7. Nekem többször bejött hogy ha elképzeltem előre hogy egy bizonyos témából vizsgázom és egészen beléltem magam a gondolatba hogy sikerült az kihúznom stb, tényleg úgy lett :)

8. Ha mégsem (lol), akkor amit tehetsz hogy élesben elkezdesz pár mondatot a kihúzott-megadott tételről, majd szépen finoman áttereled a dolgot egy olyan tételre ami nyilvánvalóan kapcsolódik azért a másikhoz valahogy, és egy idő után ha mákod van a tanárnak fel sem fog tűnni hogy már tök másról beszélsz-irsz.

Nekem volt egy híres sztorim megosztom Veletek, egy szóbeli alkalmával ezt a módszert alkalmaztam itt a nyolcas pontból, foggggalmam nem volt a tételemről de 1-2 gondolat azért felsejlett, így azzal kezdtem, majd hogy ne tűnjön rizsának, valami hirtelen ösztöntől vezérelve elkezdtem belefűzni egy tök más témát amit viszont nagyon jól vágtam. A tanár egy jó 5 perc elteltével félbeszakított és megkérdezett: "mondja, magának is feltűnt hogy kicsit másról beszél mint amit húzott?" 
Én meg:"...és a Tanárnő szerint ez véletlen?" :)))))))))) 
A kedves Tanárnő nem is válaszolt, mindketten elmosolyodtunk és a végén hármast ! kaptam :))

Azért vigyázzatok mert nem minden tanár "viseli el" a vetítést, de azért ők is voltak diákok és ha jó hangulatban vannak akkor át lehet csusszanni még azon az áron is hogy tudják hogy valamennyire palira vettük őket, de még mindig jobb egy icipici presztizsveszteség, mint megbukni.. a Tanárt meg még későbbi évfolyamon még mindig meggyőzhetjük hogy nem vagyunk totális lúzerek :)))

9. A stressz fizikai levezetése: NINCS, ismétlem N-I-N-C-S jobb stresszoldó mint a sport. Nem állítanám hogy aki eddig sem sportolt most majd nekiáll, de ki tudja. Ma már annyi videó, kazetta, honlap van ahol lehet találni fitneszcuccokat (Rubint Rékának van egy HÚSZ perces programja!!), lehet az utcán vagy a Margitszigeten futni egyet, vagy csak sétálni egy intenzívet a ház körül és ez már segít, hogy a leterhelt agytekervényeitek új életre keljenek. Ezt NAPI szinten kell űznünk, ha egy hétig legyilkoljuk magunkat, hétvégén beitalozunk nagy búfelejtőként, kövhétfőn meg elmegyünk futni, az nem, de nem lesz ám elég. Most hogy ilyen jó kis nyár van, érdemes kihasználni az időt és strandra, úszodába menni, a víz hangja, a vízpart közelsége különösen idegnyugtató!
Ha más lehetőséged nincs, mindenképp érdemes legalább időnként kiülni a teraszra/erkélyre/ablakba vagy a játszótérre tanulni, próbáld meg hogy időnként helyszínt változtatsz, a bezártság és a "nemmozgás" nem fog segíteni a tanulásban.

10. Hogy koncentrálni tudjunk, fontos az emelt szintű VITAMINBEVITEL.
A stresszelt agy egyik legjobb barátja a MAGNE B6 vitamin!! Általában ha már eszünk egy picivel több magnéziumtartalmú ételt azzal már jók vagyunk.
A magnézium egyébként védi az izomzatunkat, a csontjainkat, a szívecskénket és az idegrendszerre is nagyon kedvező a hatása.

Magnéziumban gazdag "ételek":
- tökmag (kismennyiségben, ha sokat eszünk belőle akkor számítsunk rá hogy nem kedvez a diétánknak, és sokaknak pattanásokat is okozhat), vagy más magvak fogyasztása is nagyon jó, pl mandula, mogyoró.
- ha a kefírbe búzakorpát teszünk extrajók vagyunk, mert a magnézium kálciummal a szupererő!!
- általában a babok,
- halacska,
- a spenót pedig a nagy bajnok a téren, ha nem szeretitek főzelékként, akkor próbáljátok ki pennetésztával és kis tejszínnel, isteni! (ha köll a recept írjatok :))

11. Nem lenne ez egy sminkes-szépségblog, ha nem írnék Nektek néhány szépségtippet:
- A kamillás gőzölés nem csak arcüreggyulladásos decemberi télben segít, a kamillának köztudottan van egy nyugtató kellemes hatása, a bőrnek és a léleknek is nagyon sokat segít, és fillérekért elérhető :) Leforrázol egy kis kübliben egy kanálnyi kamillavirágot vagy ha nincs kamillateát filterben, és azzal gőzölsz. Utána befeded az arcod türcsivel és vársz amíg lehül, majd szépen egy lájtos hidratálóval bekened és kész is :)

- Ha rosszul alszol, a levendula illóolaj párologtatását ajánlom, ebből 1 cseppel a kamillás gőzölőbe is tehetsz. Azért ne vidd tulzásba :)

- Elalvás előtt egy pohár meleg tej mézzel. Mindig segít.

- Ha kizárólag azon jár az agyad hogy mit nem tudsz még és mennyi idő van hátra és, és, és, akkor a jöhet a báránykaszámlálás.

- A másik ami beválik álmatlanság ellen főleg ha azt a stressz okozza, az a 100-tól visszafelé számolás, vagy az imádkozás .. :) de most komolyan. Imádkozás, vagy meditálás, tök mindegy lényegében ugyanaz, befelé fordulsz, és kéred a Felsőbb Hatalmak segítségét, vagy vizualizálod a vizsgát azzal az "outcome"-mal, hogy minden jól ment és te mosolyogva távozol az iskola épületéből :)


Visszatérve a szépséghez, egy-egy jó arcpakolás szintén csodákra képes, javaslok egy illatos Barackos pakolást:
- 1 db sárga-, vagy őszibarack simán összepépesítve, kis mézzel normál-száraz bőrre felvisszük egy 10 percre, ez igen jó kis tápláló pakolás lesz, vagy
Paradicsomos pakolást:
1 nagyobb paradicsomot összetörünk, és a levét arctörlővel, vattával felitatva áttöröljük vele az arcunkat, 10 percet rajtahagyjuk majd pinoman lemossuk,  ez nagyon jól zsírtalanítja és táplálja a bőrt.

 12. Végezetül pedig egy régi klasszikus tanács: "Olyan még sohasem volt hogy sehogy se lett" :) Szóval csak relax és ne készítsétek ki magatokat, az esetek nagyon nagy százalékban a dolgok végül jól sülnek el! :) Jó tanulást és hajrá, nagyon szurkolok Nektek!!!


Millió puszi, Darla
:)

ui: lazításként ne felejtsetek el benézni a Facebookomra vagy a Youtubeon visszanézni néhány korai (néhol igen vicces) videómat :)) Mint pl ez is, de ez még lassan újra aktuálissá is válik, lol:






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése